اداره کل شیلات استان کرمانشاه


جستجو

جستجوي پيشرفته پورتال


منوي اصلي
row22.gif صفحه اصلی
row22.gif تماس با ما
row22.gif معرفي به دوستان
row22.gif پيشنهادات و انتقادات
row22.gif نقشه پورتال

row23.gif درباره ماShow/Hide content
row21.gif سوابق و اهداف
row21.gif معرفی مسئولان و کارشناسانShow/Hide content
row22.gif مدیر و معاونین
row22.gif کارشناسان فنی - اجرایی
row22.gif کارشناسان اداری-مالی
row22.gif مديران قبلي
row21.gif واحد هاي وابستهShow/Hide content
row22.gif كارشناسان شهرستان ها
row22.gif شيلات قصرشيرين
row21.gif اطلاعات آماری

row23.gif راهنمای متقاضیانShow/Hide content
row21.gif راهنماي عمومي وگردش کارShow/Hide content
row22.gif سردابي
row22.gif گرمابي
row22.gif ساير آبزيان
row21.gif فرم هاي مورد عملShow/Hide content
row22.gif سردابی
row22.gif گرمابی
row22.gif ساير فرم ها

row23.gif منابع آبی استانShow/Hide content
row21.gif اسلام آباد
row21.gif پاوه
row21.gif ثلاث باباجاني
row21.gif جوانرود
row21.gif دالاهو
row21.gif روانسر
row21.gif سرپل ذهاب
row21.gif سنقر
row21.gif صحنه
row21.gif كرمانشاه
row21.gif كنگاور
row21.gif گيلانغرب
row21.gif هرسين

row23.gif آبزیان پرورشی Show/Hide content
row21.gif ویژگی های ماهیان پرورشی
row21.gif ماهیان گرمابیShow/Hide content
row22.gif انواع ماهیان گرمابی
row22.gif تغذیه
row22.gif حدود زمان و وزن رهاسازی
row21.gif ماهیان سردابی
row21.gif ماهیان خاویاری
row21.gif سایر آبزیانShow/Hide content
row22.gif ميگوي آب شيرين
row22.gif خرچنگ دراز آب شيرين

row23.gif ماهیان بومی استانShow/Hide content
row21.gif اهميت ماهيان بومي و روش معرفي
row21.gif خانواده كپورماهيان
row21.gif خانواده مارماهيان آب شيرين
row21.gif خانواده گربه ماهيان آب شيرين

row23.gif مزارع پرورش ماهیShow/Hide content
row21.gif معرفی مزارع استانShow/Hide content
row22.gif گرمابی
row22.gif سردابی
row21.gif تصاوير مزارع پرورشيShow/Hide content
row22.gif  گرمابی
row22.gif سردابی

row23.gif روشهای آبزی پروریShow/Hide content
row21.gif تاريخچه تكثير وپرورش ماهي
row21.gif پرورش ماهی در سیستم باز
row21.gif پرورش ماهي مداربسته
row21.gif پرورش ماهی در محیط محصورShow/Hide content
row22.gif پن
row22.gif کیج يا قفسShow/Hide content
row22.gif پرورش ماهي در قفس
row22.gif نوع و محل قفس
row22.gif مواد مناسب ساخت قفس
row22.gif نكات مديريتي
row21.gif پرورش ماهی با کشاورزیShow/Hide content
row22.gif دو منظوره احداثی
row22.gif ذخیره آب
row22.gif شالیزار

row23.gif بهداشت و تغیه ماهیShow/Hide content
row21.gif بهداشت در مزارع پرورشي
row21.gif تغذیه ماهی هاShow/Hide content
row22.gif گرمابی
row22.gif سردابی

row23.gif صنایع شیلاتیShow/Hide content
row21.gif فرآوري آبزيان
row21.gif معرفي محصولات
row21.gif بازارآبزيان استانShow/Hide content
row22.gif مراكز عرضه آبزيان
row22.gif معرفي ماهيان بازار

row23.gif آشپزخانه آیزیانShow/Hide content
row21.gif فوايد مصرف آبزيان
row21.gif تشخيص ماهي سالم و تازه
row21.gif پاك كردن و آماده سازي
row21.gif روش هاي كلي طبخ آبزيان
row21.gif منوي طبخ ماهي
row21.gif منوي طبخ ميگو

row23.gif شیلات و کودکانShow/Hide content
row21.gif اطلاعات عمومي
row21.gif شگفتي هاي جهان آبزيان
row21.gif بازي و سرگرمي

row23.gif سایت های مرتبطShow/Hide content
row21.gif شیلات سایر استان ها
row21.gif مراکز تولید خوراک آبزیان
row21.gif شرکت های تولیدی و خدماتی
row21.gif سایت های شیلاتی خارجی

row23.gif كاربران سايتShow/Hide content
Access restricted to our members ليست كاربران
row21.gif صفحه شخصي

row23.gif اخبار سايتShow/Hide content
row21.gif ارسال خبر
row21.gif موضوعات

row23.gif محتوای اطلاع رسانیShow/Hide content
row21.gif دريافت فايل
row21.gif سوالات رايج
row21.gif پيوندهاي وب
row21.gif معرفي به دوستان

row23.gif ضميمه هاShow/Hide content
row21.gif مقالات
row21.gif برترينها
row21.gif ايميل فارسي
row21.gif گالري

row23.gif اطلاعاتShow/Hide content
row21.gif پيشنهادات و انتقادات
row21.gif آمار و ارقام
row21.gif جستجو

row23.gif گزارش هاShow/Hide content
row21.gif سالنامه آماری شیلات 89-1379

row23.gif ایمیل سازمانیShow/Hide content
row21.gif ورود به ایمیل فارسی
row21.gif ورود به ایمیل انگلیسی


پیوند های مهم

دفتر مقام معظم رهبری

مجلس شورای اسلامی

وزارت جهاد کشاورزی

شیلات ایران

جهاد کشاورزی استان کرمانشاه

پورتال مردم

پرتال ایران



سامانه پیام کوتاه
سامانه پیام کوتاه

خروجی RSS

RSS پورتال



پیام های شیلاتی



ورود مدیر




بهداشت در مزارع پرورش ماهي

.
مشاهده 1180   چاپ اين مطلب




 بهداشت در مزارع پرورش ماهي

محافظت از مزرعه پرورش ماهی در برابر عوامل بیماریزا

مهمترین ، آسانترین و کم هزینه ترین روش جلوگیری از صدمه ها و ضایعات ناشی از بروز بیماریها در یک استخر پرورش ماهی پیشگیری از بیماریها و محافظت ماهیان از عوامل بیماریزا است .

          انتخاب صحیح آب و زمین مناسب برای پرورش ماهیان ، طراحی مناسب یک مزرعه بر اساس موازین بهداشتی و بالاخره مدیریت مطلوب بهداشتی از ارکان تولید اقتصادی ماهی در یک مزرعه است .

   تأمین آب و غذاي سالم

     انتقال بسیاری از عوامل بیمای زا از طریق آب انجام می گیرد ، بنابراین تأمین آب عاری از این عوامل از مهمترین نکات بهداشتی در مزرعه است  علاوه بر آن ضروری است از ریختن هرگونه عامل بیماریزا یا آلاینده آب نظیر ماهیان تلف شده و یا نخاله های خاکبرداری، کود های شیمیایی و دامی خودداری کنید.

    در استفاده از غذاهای کنسانتره بشرط نگهداری صحیح معمولا" مشکل آلودگی غذا وجود ندارد . اما در غذادهی توسط غذاهای دستی بخصوص موادی که سریع فاسد می شوند مثل ضایعات کشتارگاهی خطر ابتلاء ماهیان به بیماریهای میکروبی بسیار زیاد است بنابراین در نحوه تهیه و نگهداری غذا رعایت نکات زیر ضروری است .

الف) - غذا باید در انبارهای خشک و تمیز نگهداری شود و در مورد غذاهای کنسانتره به تاریخ مصرف آنها باید توجه کرد .

ب) – مواد و غذای ورودی به انبار بایست از نظر آلودگی به حشرات و آفات کنترل شود

ج) – از چیدن کیسه های غذا در کف انبار خودداری شود برای اینکار میتوان از پالت ها یا الوار چوبی استفاده کرد .

د) - در مورد استفاده از ضایعات کشتارگاهی ، غذا باید به اندازه نیاز روزانه تهیه شده قبل از مصرف حرارت داده شود .



ضد عفونی و پاکسازی استخرها

  در مزارع گرمابی قبل از مبادرت به آبگیری و ماهیدار کردن ، خشک نگهداشتن استخرها به مدت 2-1 ماه و بعد آهک پاشی سبب نابودی اشکال مختلف انگلها شده و این عمل مانع انتقال عوامل بیماریزا به دوره های پرورشی بعد خواهد شد .برخی از استخرهای خاکی در طول سالهای بهره برداری انباشته از رسوبات آب ورودی و یا باقی مانده پوسیده شده مواد غذایی می شوند که ضروری است پس از خشک کردن استخرها نسبت به برداشت این لایه های رسوبی و لجنی اقدام گردد .در طول بهره برداری از استخرهای خاکی ، ضروری است رویشهای گیاهی که بطور معمول بدلیل غنای زیاد آب به وسیله مواد آلی بوجود می آیند برداشته شوند . این عمل علاوه بر تثبیت اکسیژن آب و جلوگیری از نوسان آن سبب کاهش شرایط مطلوب زیستی برخی میزبانهای واسط بیماریها از جمله حلزونها می شوند .

در مزارع سردابي تخته‌ها و توريهاي ورودي و خروجي بايستي در طول روز چندين بار بوسيله برس تميز گردند. بايد توجه داشت آب استخرها هميشه تميز و شفاف و كف استخر هميشه نمايان باشد. كف استخرها بايد 7-10 روز يكبار پاكيزه گردند. بهترين زمان براي پاكيزگي استخرها صبحها و قبل از غذادهي به ماهيان است. قبل از تميزي استخر، ماهيان بايد حدود 15-12 ساعت قبل غذادهي نشده‌باشند.

براي اين كار بايد قاب فلزي ويژه به ارتفاع 50 سانتيمتر و به عرض استخر تهيه شده،‌بطوريكه 40 سانتيمتر آن به وسيله تخته يا ايرانيت پلاستيكي فشرده كاملاً غيرقابل نفوذ شود و بالاي آن به ميزان 10 سانتيمتر توري باشد. بطوريكه به ميزان 40 سانتيمتر آب داخل استخر بماند و مازاد آن سرريز شود.

نحوه تميز كردن استخرسردابي

      ابتدا سطح آب را به 40 سانتيمتر رسانده شده بعد 4-3 متر اول هر استخر را بوسيله بر س شسته و ماهيان را در 4 تا 3 متر اول كه شسته شده بوسيله قاب فلزي ساخته شده حبس نمودو پس از پاکیزه نمودن بقیه استخر و خروج لجن و پس مانده های غذایی موجود در کف استخر ماهیان را در تمام استخر آزاد کرد و سطح آب را بالا آورد.لازم است سعی شود حداقل استرس به ماهیان وارد شود.

 به منظور جلوگیری از رسوب مواد غذایی و لجن در داخل استخر و حذف انگل های موجود در روی پوست ماهی بهتر است هر 2-3 روز یک بار صبح ها و قبل از غذادهی با پایین آوردن سطح آب و برداشتن تخته های خروجی و سرعت دادن به آب نسبت به شستشوی استخر با تی دسته بلند از روی دیواره استخر اقدام گردد.


ضد عفونی ماهيان :

     یک حمام نمک معمولی (کلرورسدیم) به ماهیان قبل از ماهیدار کردن استخرها ، یک روش مهم و مطمئن جهت پیشگیری از بیماریها می باشد . ضمن این که بهتر است استخر ها قبل از ماهیدار شدن بوسیله آب آهک شسته شود.


کنترل ورود ماهیان هرز و موجودات مزاحم :   

     ماهیان منابع آبی بطور طبیعی دارای انواع آلودگیها هستند که بدلیل شرایط محیطی ممکن است دارای نشانه های درمانگاهی نباشند اما با ورود این ماهیان به استخرهای ماهی – که بدلیل تراکم بالا ماهیان تحت استرس هستند – عوامل بیماریزا بسرعت انتشار یافته و سبب تلفات گسترده می شوند .


توجه به تراکم ماهیان در استخرها : 

     ماهیان برای رشد سریع و حفظ سلامتی خود نیاز به فضای حیاتی مطلوب دارند ، زمانی که تراکم ماهیان در استخرها افزایش یابد شرایط مطلوب زیستی ماهیان محدود می شود . برای جبران وضعیت فوق امکان افزایش میزان اکسیژن بوسیله هوادهی و ورود آب تازه تا حدی وجود دارد اما حذف مواد زاید مثل گازهای تنفسی ماهی (NH3 – CO2) به سادگی ممکن نیست و نیز تحمیل استرس به ماهیان و تسریع گسترش مراحل عفونی در ماهیان اجتناب ناپذیر است . بنابراین تعداد ماهیان موجود در هر استخر باید متناسب با وزن ماهیان ، مقدار و ابعاد استخر باشد .


بررسی مداوم و کنترل بهداشتی :

     بررسی تغییرات فیزیکو شیمیایی آب مانند درجه حرارت ، ph ، اکسیزن ، سختی و مواد آلی ، همچنین بررسی سلامت ماهیان باید بصروت مستمر صورت گیرد تا در صورت مشاهده شرایط نامساعد نسبت به اصلاح آن اقدام گردد .


تأمین بچه ماهی:

الف ) بچه ماهیان بایست از مراکز مطمئن تهیه شده ، دارای گواهینامه بهداشتی باشند همچنین تهیه بچه ماهیان با نظر کارشناسان صورت گیرد .

ب) کلیه ماهیانی که جدیدا" وارد مزرعه میشوند باید مدتی در یک استخر قرنطینه نگهداری گردند تا در این مدت علاوه بر عادت به شرایط محیطی ، آلودگیها و بیماریهای احتمالی تشخیص داده شوند و در صورت لزوم درمان گردند

بدیهی است با رعایت نکات فوق می توان از ورود و شیوع عوامل بیمایزا در استخرها با صرف هزینه های ناچیز و بکارگیری دستورالعملهای ساده علاوه  بر جلوگیری از تلفات ماهی ،بخش زیادی از هزینه ها را کاهش داد و گاهی در جهت تولید بیشتر برداشت .

 


توصیه های مفید هنگام بروز تلفات در مزرعه

     در صورت بروز تلفات در هر مزرعه لازم است تا روشن شدن دلیل تلفات ، اقدامات ذیل صورت پذیرد

-  ماهیان مرده از سطح استخر جمع آوری شده در محل دورتری زیر خاک مدفون شده حتی الامکان مقداری آهک روی آن ریخته تا از شیوع عفونت احتمالی جلوگیری شود

-   غذادهی به ماهیان قطع شود.

-   از درمان خود سرانه پرهیز گردد.

-   در اولین فرصت به مراکز ذیصلاح اطلاع رسانی و کسب تکلیف شود.

-   از هر گونه نقل و انتقال ماهی به داخل یا بیرون از مزرعه اجتناب گردد.

-   استفاده از یک حمام نمک معمولی جهت کاهش اثرات استرس مفید خواهد بود.

  

[ بازگشت به بخش بهداشت و تغذیه ماهی | فهرست بخش ها ]
تمامی حقوق برای اداره کل شیلات استان کرمانشاه محفوظ می باشد - 1390

مدت زمان ایجاد صفحه : 0.23 ثانیه